Scheiden
Ons kantoor is gespecialiseerd in echtscheidingen. Mevrouw Agna Groen is echtscheidingsbemiddelaar en registermediator. Het kantoor is aangesloten de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).
Of je nu getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, of samenwoont, bij het uit elkaar gaan lopen mensen tegen dezelfde emoties en problemen aan. Vaak is er sprake van teleurstelling en onbegrip. Het is belangrijk dat er in situaties waarbij sprake is van een scheiding duidelijke en juiste afspraken worden gemaakt. Het maken van afspraken en bijbehorend overleg gaat makkelijker wanneer u daarbij hulpt krijgt van een deskundig, neutrale persoon die gewend is om met verschillende partijen en conflicterende belangen om te gaan.
Na een gesprek met de partners worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst, ook wel echtscheidingsconvenant genoemd. In deze overeenkomst wordt onder andere opgenomen:
- de verdeling van het veelal gemeenschappelijk vermogen;
- de alimentatie voor de kinderen;
- de partneralimentatie alsmede de pensioenverevening.
Daarnaast worden de afspraken omtrent de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan en maken wij voor u een alimentatieberekening.
De notaris-mediator zal van het convenant een notariële akte maken. Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is geen verplichting, maar brengt met zich mee dat de opgestelde akte een bindend bewijsmiddel is. Het voordeel hiervan is dat de financiële afspraken die niet worden nagekomen, meteen kunnen worden afgedwongen door een deurwaarder. Tussenkomst van een rechter of advocaat is dan niet vereist.
Vervolgens wordt het convenant tezamen met het ouderschapsplan ingediend bij de Rechtbank. Nadat de echtscheidingsbeschikking is uitgesproken heeft ieder van de partners nog de bevoegdheid tegen de beschikking in beroep te gaan. Hier hebben zij 3 maanden de tijd voor. Indien de partners in de beschikking berusten kan deze termijn worden verkort door het tekenen van een akte van berusting. Vervolgens kan de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven bij de gemeente. Pas na deze inschrijving is de echtscheiding voltooid.
Na voltooiing van de echtscheiding dient het gemeenschappelijk vermogen te worden verdeeld. Behoort tot de gemeenschap van goederen een woning en is afgesproken dat één van de partners deze krijgt toebedeeld dan dient de helft van de woning te worden overgedragen aan deze partner. Dit gebeurt door middel van een akte van verdeling. Dit kan alleen notarieel worden vastgelegd.
Door de echtscheiding geheel via de notaris te regelen heeft u beiden één aanspreekpunt. U hoeft niet eerst naar de advocaat en vervolgens naar de notaris.
Indien u meer informatie wenst, neemt u dan contact op, wij informeren u graag.