Verdeling

Wanneer u gaat scheiden, moet alles wat van u samen is worden verdeeld. Hoe gaat dat?

Wij gaan ervan uit dat u samen afspraken wilt maken over de verdeling. Samen afspraken maken kan lastig zijn wanneer elk gesprek met uw partner in ruzie ontaardt. Dan kunt u aan de mediator vragen daarbij te helpen. 

Wat is van u samen?

Als u geen huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt toen u trouwde (situatie vóór 1 januari 2018), is in principe alles wat u voor het aangaan van het huwelijk had van u samen (‘gemeenschap van goederen’). De belangrijkste uitzondering is, dat misschien één van u een erfenis of schenking heeft gekregen die buiten de gemeenschap van goederen is gebleven, omdat dat in het testament of bij de schenking zo was bepaald (de zgn. ‘uitsluitingsclausule’).

Als u wél huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt, kan het zijn dat er niets gemeenschappelijk is. Maar waarschijnlijk zijn er toch veel zaken wel van u samen. Bijvoorbeeld omdat dat in de huwelijkse voorwaarden staat of omdat u dingen samen heeft aangeschaft. Vooral bij een onderneming (eenmanszaak of B.V.) of eigen huis is het belangrijk om te weten of dit eigendom van één van u is of dat dit gezamenlijke eigendom is. Ook bij sommige andere zaken (verzekeringspolissen, bedrijfsbestanddelen, tegoeden, enz.) kan het nuttig zijn dat een deskundige kijkt hoe de situatie juridisch precies in elkaar zit.

Als u na 1 januari 2018 bent getrouwd en u heeft geen huwelijkse voorwaarden opgesteld, dan bent u in een beperkte gemeenschap van goederen gehuwd. In het kort gezegd: wat u vóór het aangaan van het huwelijk privé in eigendom had blijft privé. Wat u tijdens het huwelijk opbouwt wordt gemeenschappelijk.

Verzekeringen

Bij verzekeringspolissen is het niet alleen van belang te kijken op wiens naam deze staan en wie de begunstigde is, maar ook andere aspecten mee te wegen, zoals of de begunstiging herroepelijk is, of er een spaarelement in de verzekering zit, wat de kapitaalsvernietiging is bij beëindiging (afkoop) en of er belasting verschuldigd is bij het beëindigen van de polis.
 

Hypotheekschuld

Als slechts één van de echtgenoten de hypotheekschuld is aangegaan, is de andere echtgenoot ná de scheiding toch mede-aansprakelijk wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd bent geweest. Als het huis aan een van u wordt toebedeeld, zal diegene meestal de hypotheekschuld voor zijn/haar rekening nemen. Het is dan belangrijk dat de bank verklaart dat de ander niet meer aansprakelijk is. Dit noemt men ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. 

Eigen woning: de toedeling van het huis

Als u samen eigenaar van een woning bent en de afspraak is dat één van u beiden de woning overneemt, moet de eventuele onder- of overwaarde verrekend worden. Indien één van beide partners de woning kan overnemen wordt een akte van verdeling opgesteld, waarbij het deel van de partner die geen eigenaar blijft wordt overgedragen (toebedeeld) aan degene die de woning overneemt. 

Huwelijkse voorwaarden met een verrekenbeding

Soms staat in de huwelijkse voorwaarden, dat er tijdens het huwelijk (jaarlijks) verrekening van het inkomen moet plaatsvinden. Als dat niet is gebeurd, kan dat een moeilijke situatie opleveren. Hierbij kunnen wij u adviseren.

Heeft u vragen of meer informatie nodig? Neemt u dan contact op, wij adviseren u graag. 

© 2018 - 2024 Notariskantoor Groen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel