Testament

In een testament regelt u wat er met uw vermogen moet gebeuren na overlijden. 

U kunt daarbij denken aan de volgende situaties:

Het opnemen van een privé-clausule

Door middel van een privé-clausule zorgt u ervoor dat de erfenis alleen terecht komt bij de eigen kinderen. U voorkomt dat bij echtscheiding de kinderen hun erfdeel moeten delen met een ex-partner. Voor personen die na 1 januari 2018 gehuwd zijn zonder huwelijkse voorwaarden op te maken geldt een beperkte gemeenschap van goederen. In dat geval vallen schenkingen en erfenissen buiten de gemeenschap van goederen. Voor huwelijken afgesloten vóór 1 januari 2018 is het opnemen van een privé-clausule of uitsluitingsclausule nog steeds nodig indien een erfenis niet via de gemeenschap van goederen bij de schoonzoon of schoondochter terecht moet komen.

Het benoemen van een voogd/bewindvoerder

Indien u niets regelt wordt door de rechter bepaald wie voogd wordt over uw minderjarige kinderen na uw beider overlijden.
In een testament kunt u een voogd benoemen die de zorg over de kinderen op zich neemt. De gang naar de rechter wordt de kinderen dan bespaard. 
Voor de achterblijvers is duidelijk wat uw wensen zijn. 
Indien u niet wenst dat de kinderen op hun achttiende jaar over hun erfdeel kunnen beschikken kunt u een bewindvoerder benoemen die het bewind voert over de erfdelen tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 23 of 25 jaar.

Echtscheiderstestament

Indien u gescheiden bent en minderjarige kinderen heeft dan kan het zo zijn dat via de kinderen een erfenis van u bij uw ex-partner terecht komt. Bij testament is dit aan te passen.

Executeur

In veel situaties kan het handig zijn een executeur te benoemen. Een executeur kan de nalatenschap afwikkelen. In het bijzonder als u geen kinderen achterlaat of alleenstaand bent is het belangrijk hierover na te denken. Wie gaat het huis uitruimen en verkopen en mijn nalatenschap afwikkelen? U kunt hierbij denken aan een familielid, kennis of de notaris.

Oud testament herroepen

U heeft ooit in het verleden eens een testament gemaakt. Inmiddels zijn veel wetten gewijzigd. Het is daarom aan te bevelen uw testament te laten nakijken door de notaris die specialist is op dit gebied. 
Wij kunnen dit vrijblijvend voor u doen. In een aantal gevallen kan het testament in stand blijven. Vaak kan deze beter herroepen worden zodat de nieuwe regels van kracht worden.

Erfdelen wijzigen

Stel u heeft geen contact meer met een van de kinderen en zou dit kind liever willen onterven. Kan dit?
Het is mogelijk bij testament een kind te onterven. Een kind kan echter binnen 5 jaar na het bekend worden van het openvallen van een nalatenschap een beroep doen op zijn of haar wettelijk erfdeel. 
Dit wettelijk erfdeel, ook wel legitieme portie genoemd bedraagt de helft van het normale erfdeel. Gevolg van het onterven is dat het onterfde kind niet meer mee doet in de verdeling aangezien een kind wat onterfd is alleen een vordering in geld krijgt. De overige kinderen hoeven niet om tafel te gaan zitten met het kind wat niet erft om de boel te verdelen.

Estate planning

Door middel van een goed testament kunt u fiscaal voordeel behalen.

Er zijn nog veel meer redenen waarvoor het belangrijk is een testament te maken. U kunt hiervoor het beste langskomen om uw persoonlijke situatie door te spreken. Wij adviseren u graag.

© 2018 - 2024 Notariskantoor Groen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel