Teboekstelling en brandmerken van een schip

Teboekstelling van een schip of woonark betekent dat het schip of de woonboot in het scheepsregister van het kadaster wordt ingeschreven. Het scheepsregister is een openbaar register en in principe voor iedereen in te zien. Het schip of de woonark wordt daarin vermeld met naam, afmetingen en andere kenmerken. Ook wordt vermeld wie de eigenaar is en of er hypotheken op rusten.

Bij de teboekstelling wordt aan het schip een uniek nummer toegekend. Dit nummer wordt ook fysiek op het schip aangebracht: het schip wordt dan ‘gebrandmerkt’. Dit wordt gedaan via het aanbrengen van een plaatje.

Teboekstelling van een binnenschip is verplicht wanneer bijvoorbeeld de waterverplaatsing van het vaartuig meer dan 10 m3 bedraagt. Maar ook schepen die niet onder deze verplichting vallen, kunnen te boek gesteld worden.

Voor de eerste inschrijving in het scheepsregister is de tussenkomst van de notaris in principe niet verplicht.

Het kadaster vraagt de eigenaar om specificaties van het schip, zoals  afmetingen, waterverplaatsing, de herkomst en type van de motoren, en een algemene beschrijving en opsomming van de kenmerken van het schip. 

Er moeten verschillende documenten overgelegd worden, waaronder in elk geval de koopovereenkomst en de kwitantie voor de betaling van de koopsom. In sommige gevallen is ook een nationaliteitenverklaring nodig.

Indien gewenst begeleiden wij de eerste teboekstelling.

Voor meer informatie over het teboekstellen of de overdracht van een schip kunt u contact opnemen. Wij helpen u graag.

© 2018 - 2024 Notariskantoor Groen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel