Erfbelasting

Binnen acht maanden na een overlijden moet aangifte voor de erfbelasting worden gedaan.

De verplichting tot het doen van aangifte rust op de executeur en op een ieder die erfbelasting verschuldigd is. 

In de aangifte moeten de bezittingen en schulden van de overledene naar de toestand op de sterfdatum worden opgenomen. Als bijvoorbeeld de waarde van een aandelenpakket daalt moet erfbelasting worden betaald over een hogere waarde (per de sterfdatum) dan er misschien later is. Het is dus belangrijk om tijdig te reserveren en eventueel aamdelen tijdig te verkopen.

Tussen het moment van overlijden en het betalen van de erfbelasting zit meestal bijna een jaar.

Als alle gegevens niet tijdig beschikbaar zijn om de aangifte te kunnen doen, is vaak uitstel mogelijk. Uitstel moet tijdig aangevraagd worden. Het kan zijn dat dan een voorlopige aanslag wordt opgelegd.

Hoe hoog is uw vrijstelling voor de erfbelasting?

In de wet staat voor iedereen het bedrag dat hij vrij van erfbelasting mag erven. Alleen over dat wat iemand meer dan zijn vrijstelling erft, moet hij/zij erfbelasting betalen. 

Bij het erven van een bedrijf kan soms gebruik worden gemaakt van een speciale vrijstelling. De onderneming kan dan helemaal of voor een groot deel belastingvrij worden geërfd. Hiermee wordt erfbelasting bespaard. Vraagt u hierover advies.

Aftrekposten erfbelasting

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je onnodig belasting betaalt. Bijvoorbeeld door alert te zijn op welke aftrekposten in de aangifte voor de erfbelasting kunnen worden gehanteerd. 

Op basis van de wet, een testament van een vooroverleden echtgenoot of partner, het testament van de overledene en de aard en omvang van de nalatenschap zijn er zeer veel keuzes die gemaakt moeten worden bij het doen van aangifte. Door onze kennis op het gebied van de erfbelasting kunnen wij ervoor zorgen dat je zo min mogelijk erfbelasting betaalt. 

Wilt u meer informatie over het doen van aangifte erfbelasting, neemt u dan contact op. 

© 2018 - 2024 Notariskantoor Groen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel