Geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap is namelijk bijna hetzelfde als het huwelijk.
Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk.
- Als je gaat trouwen, dan moet je elkaar het jawoord geven. Bij een geregistreerd partnerschap is het jawoord niet verplicht.
- Als het huwelijk eindigt moet een scheiding altijd via de rechter uitgesproken worden. Een geregistreerd partnerschap kan – als de partners het volledig met elkaar eens zijn én er geen minderjarige kinderen zijn – ook worden beëindigd door een notaris of door een advocaat (zonder uitspraak van de rechter).
- Het is daarmee niet meer mogelijk om het huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Andersom is dat wel mogelijk. Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet naar een huwelijk.
- Een geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland niet altijd erkend. Het huwelijk is algemeen bekend, het geregistreerd partnerschap is dat niet.
Beperkte gemeenschap van goederen
Als jullie je relatie bij de burgerlijke stand laten registreren zónder vooraf partnerschapsvoorwaarden te maken, dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Volgens deze wet blijven alle persoonlijke bezittingen en schulden die jullie vóór het partnerschap hebben, van de betreffende partner in geval het geregistreerd partnerschap eindigt.
Schenkingen of erfenissen die jullie krijgen blijven privé, tenzij de schenker anders heeft bepaald of de erflater in zijn testament een andere regeling heeft aangegeven.
Wil je niet in een beperkte gemeenschap van goederen registreren dan zul je partnerschapsvoorwaarden moeten opstellen.
Voor het maken van partnerschapsvoorwaarden is een notariële akte nodig. Deze moet getekend worden vóór het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Het is ook mogelijk om partnerschapsvoorwaarden te maken nadat jullie geregistreerd zijn als partner. Dit is echter bewerkelijker. Ook is in dat geval niet altijd dezelfde einduitkomst haalbaar.
Redenen om partnerschaps voorwaarden op te stellen zijn bijvoorbeeld:
- jullie willen afwijken van de beperkte gemeenschap van goederen en een algehele gemeenschap van goederen invoeren
- jullie willen erfenissen en schenkingen die jullie tijdens het huwelijk ontvangen wel metelkaar delen
- een van jullie heeft spaargeld in de gezamelijke woning geinvesteerd en dit willen jullie vastleggen
- één van jullie heeft een onderneming. Met partnerschapsvoorwaarden kun je het vermogen van je partner beschermen tegen ondernemersrisico’s